Sluta nattamma: Jay Gordon på svenska / by Ida Theren

Här kommer en kort sammanfattning av Dr Jay Gordons tips för hur man slutar ammar på natten. Det gäller för barn över ett år.


1. Ni samsover.
2. Barnet ska vara över ett år.
3. Välj de sju timmar som du helst vill sova på.
4. Före den tid som du valt, är det helt okej att amma till sömns.
5. Natt 1-3: När barnet vaknar efter den tid du satt som natt, är det okej att amma lite för att trösta och lugna, men barnet får inte somna vid bröstet. Barnet ska somna om bredvid dig utan bröstet i munnen. Krama, gosa, klappa på ryggen, etc.
6. Natt 4-6: Nu söver du om barnet utan att ge bröstet. Det som ska förändras är att barnet inte ammar på natten. Fortsätt med samma omsövning som ni gjorde natt 1-3, men utan amning eller flaskning.
7. Om det någonstans känns fel att fortsätta, för att du eller barnet faktiskt inte är redo, är det helt okej att avbryta och försöka igen om en månad eller tio när det känns bättre.
8. Natt 7-10: Plocka inte upp bebis på natten, men rör vid, klappa, stryk över ryggen, trösta och var nära för att möta bebisens behov.
9. Fortsätt enligt mönstret för natt 7-10 och så småningom kommer bebisen att vakna mindre om nätterna och sova mer sammanhängande (är planen, i alla fall). 

En annan variant är att du sätter en kortare tid när du inte vill amma, som du allteftersom utökar när det går bra. Även där behöver du trösta och vara nära. Även där finns ingen garanti för att bebis inte fortsätter vakna om natten alls.

*

Tack till Marie Engfors för sammanfattningen!