Recension av Somna med mig i BTJ-häftet / by Ida Theren

Vi har glömt att lägga upp ett utdrag ur den här otroligt fina recensionen av vår bok Somna med mig. Så den kommer här! Ur bibliotekens tidning BTJ-häftet.

"Redan på omslaget möts läsaren av den varma och trygga stämning som denna bok utstrålar. Det kan kännas oroligt att somna med någon annan än den man är van vid, något som det lilla barnet berättar i jagform för oss.

Den korta texten är skriven med ett bildrikt, lyhört och enkelt språk på rimmad vers. Barnet beskriver att det brukar vaggas till sömns i mammas famn, och i bilderna som täcker hela uppslagen ser vi hur det tänker sig mamman som en trygg hamn. Men ikväll ska barnet somna med en annan vuxen, och sakta låter det sig övertalas med kramar och sånger.

Den vuxne vaggar barnet i en bärsjal på magen och i bilderna övergår realismen till fantasieggande drömlandskap med ekorrar, valar och kängurur. Nattningen blir till en stund fylld av kärleksfull ömhet, och i texten fångas såväl barnets känslor som den vuxnes omsorger med tonsäker igenkänning.

De avskalade illustrationerna i collagestil lyfter skickligt fram innerligheten och samtidigt är de både dekorativa och fängslande med sina mjuka färgtoner och lite gåtfulla karaktärer. Boken är värmande godnattläsning med ett alldeles eget personligt uttryck."

– Lektör Boel Peterson, BTJ-häftet nr 4, 2016.

Köp boken här!