sömn för barn

Sluta nattamma: Jay Gordon på svenska by Ida Theren

Här kommer en kort sammanfattning av Dr Jay Gordons tips för hur man slutar ammar på natten. Det gäller för barn över ett år.


1. Ni samsover.
2. Barnet ska vara över ett år.
3. Välj de sju timmar som du helst vill sova på.
4. Före den tid som du valt, är det helt okej att amma till sömns.
5. Natt 1-3: När barnet vaknar efter den tid du satt som natt, är det okej att amma lite för att trösta och lugna, men barnet får inte somna vid bröstet. Barnet ska somna om bredvid dig utan bröstet i munnen. Krama, gosa, klappa på ryggen, etc.
6. Natt 4-6: Nu söver du om barnet utan att ge bröstet. Det som ska förändras är att barnet inte ammar på natten. Fortsätt med samma omsövning som ni gjorde natt 1-3, men utan amning eller flaskning.
7. Om det någonstans känns fel att fortsätta, för att du eller barnet faktiskt inte är redo, är det helt okej att avbryta och försöka igen om en månad eller tio när det känns bättre.
8. Natt 7-10: Plocka inte upp bebis på natten, men rör vid, klappa, stryk över ryggen, trösta och var nära för att möta bebisens behov.
9. Fortsätt enligt mönstret för natt 7-10 och så småningom kommer bebisen att vakna mindre om nätterna och sova mer sammanhängande (är planen, i alla fall). 

En annan variant är att du sätter en kortare tid när du inte vill amma, som du allteftersom utökar när det går bra. Även där behöver du trösta och vara nära. Även där finns ingen garanti för att bebis inte fortsätter vakna om natten alls.

*

Tack till Marie Engfors för sammanfattningen!

Recension av Somna med mig i BTJ-häftet by Ida Theren

Vi har glömt att lägga upp ett utdrag ur den här otroligt fina recensionen av vår bok Somna med mig. Så den kommer här! Ur bibliotekens tidning BTJ-häftet.

"Redan på omslaget möts läsaren av den varma och trygga stämning som denna bok utstrålar. Det kan kännas oroligt att somna med någon annan än den man är van vid, något som det lilla barnet berättar i jagform för oss.

Den korta texten är skriven med ett bildrikt, lyhört och enkelt språk på rimmad vers. Barnet beskriver att det brukar vaggas till sömns i mammas famn, och i bilderna som täcker hela uppslagen ser vi hur det tänker sig mamman som en trygg hamn. Men ikväll ska barnet somna med en annan vuxen, och sakta låter det sig övertalas med kramar och sånger.

Den vuxne vaggar barnet i en bärsjal på magen och i bilderna övergår realismen till fantasieggande drömlandskap med ekorrar, valar och kängurur. Nattningen blir till en stund fylld av kärleksfull ömhet, och i texten fångas såväl barnets känslor som den vuxnes omsorger med tonsäker igenkänning.

De avskalade illustrationerna i collagestil lyfter skickligt fram innerligheten och samtidigt är de både dekorativa och fängslande med sina mjuka färgtoner och lite gåtfulla karaktärer. Boken är värmande godnattläsning med ett alldeles eget personligt uttryck."

– Lektör Boel Peterson, BTJ-häftet nr 4, 2016.

Köp boken här!