nära föräldraskap

Sluta nattamma: Jay Gordon på svenska by Ida Theren

Här kommer en kort sammanfattning av Dr Jay Gordons tips för hur man slutar ammar på natten. Det gäller för barn över ett år.


1. Ni samsover.
2. Barnet ska vara över ett år.
3. Välj de sju timmar som du helst vill sova på.
4. Före den tid som du valt, är det helt okej att amma till sömns.
5. Natt 1-3: När barnet vaknar efter den tid du satt som natt, är det okej att amma lite för att trösta och lugna, men barnet får inte somna vid bröstet. Barnet ska somna om bredvid dig utan bröstet i munnen. Krama, gosa, klappa på ryggen, etc.
6. Natt 4-6: Nu söver du om barnet utan att ge bröstet. Det som ska förändras är att barnet inte ammar på natten. Fortsätt med samma omsövning som ni gjorde natt 1-3, men utan amning eller flaskning.
7. Om det någonstans känns fel att fortsätta, för att du eller barnet faktiskt inte är redo, är det helt okej att avbryta och försöka igen om en månad eller tio när det känns bättre.
8. Natt 7-10: Plocka inte upp bebis på natten, men rör vid, klappa, stryk över ryggen, trösta och var nära för att möta bebisens behov.
9. Fortsätt enligt mönstret för natt 7-10 och så småningom kommer bebisen att vakna mindre om nätterna och sova mer sammanhängande (är planen, i alla fall). 

En annan variant är att du sätter en kortare tid när du inte vill amma, som du allteftersom utökar när det går bra. Även där behöver du trösta och vara nära. Även där finns ingen garanti för att bebis inte fortsätter vakna om natten alls.

*

Tack till Marie Engfors för sammanfattningen!

Recension av Somna med mig i BTJ-häftet by Ida Theren

Vi har glömt att lägga upp ett utdrag ur den här otroligt fina recensionen av vår bok Somna med mig. Så den kommer här! Ur bibliotekens tidning BTJ-häftet.

"Redan på omslaget möts läsaren av den varma och trygga stämning som denna bok utstrålar. Det kan kännas oroligt att somna med någon annan än den man är van vid, något som det lilla barnet berättar i jagform för oss.

Den korta texten är skriven med ett bildrikt, lyhört och enkelt språk på rimmad vers. Barnet beskriver att det brukar vaggas till sömns i mammas famn, och i bilderna som täcker hela uppslagen ser vi hur det tänker sig mamman som en trygg hamn. Men ikväll ska barnet somna med en annan vuxen, och sakta låter det sig övertalas med kramar och sånger.

Den vuxne vaggar barnet i en bärsjal på magen och i bilderna övergår realismen till fantasieggande drömlandskap med ekorrar, valar och kängurur. Nattningen blir till en stund fylld av kärleksfull ömhet, och i texten fångas såväl barnets känslor som den vuxnes omsorger med tonsäker igenkänning.

De avskalade illustrationerna i collagestil lyfter skickligt fram innerligheten och samtidigt är de både dekorativa och fängslande med sina mjuka färgtoner och lite gåtfulla karaktärer. Boken är värmande godnattläsning med ett alldeles eget personligt uttryck."

– Lektör Boel Peterson, BTJ-häftet nr 4, 2016.

Köp boken här!

 

 

Nu är den här: Somna med mig by Ida Theren

Äntligen är vår nya barnbok här!

Du kan nu beställa Somna med mig, med text av Ida Therén och bilder av Linnéa Teljas-Puranen. 

Om man är van att somna med mamma, kan det vara jobbigt att somna med någon annan. I boken får vi följa ett barn som ska somna med någon annan vuxen. Först är det lite läskigt, men det går bra till slut när den vuxna vaggar, sjunger och bär. Drömska bilder av Linnéa Teljas-Puranen lockar till lugn och ro.

Texten består av en enkel berättelse för det minsta, med poetiska textrader på rim av Ida Therén.

Somna med mig är en godnattsaga med hänsyn till barnets känslor i en ny och främmande situation. 

 

Linnéa Teljas-Puranen (född 1990) är illustratör baserad i Stockholm. Hon har examen från Konstfack. Somna med mig är hennes första barnbok.

Ida Therén (född 1985) är frilansskribent och författare, baserad i Stockholm. Somna med mig är hennes andra barnbok. Den första kom 2014 och heter Rida ryggen (Nära förlag). Den har också publicerats på engelska, som Carried On Your Back.

Nära förlag startade i slutet av 2014. Idén var att ge ut böcker där barnperspektivet ständigt finns närvarande. Det blir tydligt bland annat genom lyhörd interaktion mellan förälder och barn i böckerna, istället för det vanliga barnboksnarrativet där barnet lämnas ensam – utan vuxen – för att hantera den stora världen.

I både barnböckerna vi har gett ut hittills är könet inte bestämt på barnet eller den vuxna huvudpersonen, för att göra böckerna inkluderande för alla familjer. Huvudpersonerna har också varierande hudfärg, för att spegla hur samhället ser ut.

Vi släpper en målarbok! / We're releasing a coloring book! by Ida Theren

Goda nyheter!
Lagom till jul kommer vi släppa en målarbok. Illustrationerna är gjorda av Ulrika Casselbrant och de föreställer bärande föräldrar och nära barn! En och annan potta och tygblöja kommer också dyka upp.

Vill du förbeställa har vi ett särskilt erbjudande fram till 1 november med bra priser om du köper flera böcker. Perfekt för dig med flera barn, eller som vill bunkra upp med presenter till vänner! 
Förbeställ + prislista här!

Har du en butik och vill beställa en större mängd, skriv direkt till oss på naraforlag @ gmail.com

Följ oss på instagram @naraforlag !

 

IN ENGLISH

Yay! Our next project at Nära Förlag is a coloring book with babywearing! It will be out in November.
Pre-order the book today and have it in time for the holidays! 
One book: USD $14 / £9 incl worldwide shipping. 
Two books: USD $27 / £17 incl worldwide shipping. 
Order here!

Do you want to order a larger amount, or do you have a store that wants to sell the book? Please contact us! e-mail: naraforlag @ gmail.com

Please follow us on facebook and Instagram!

Modernismens spädbarn by Ida Theren

Utgivningen av vår andra bok, diktboken Modernismens spädbarn av Marit OIanders närmar sig! Vi håller just nu på att sätta ihop och layouta boken, som är klar. Omslaget ska också fixas. Förhoppningsvis kan vi ge er en förhandssmak på omslaget i mitten av januari 2015!

Tills dess, här kommer ett utdrag ur Helena Granströms förord, och en ny pressbild på Marit!

"Omhändertagandet av barn är vårt samhälles djupast ideologiska praktik.
Mycket tidigt lär vi barnet det som hela denna kultur tycks syfta till: att låta det döda ersätta det levande. Vi lär barnet att rikta sina sugimpulser mot en plastbit, inte mot sin mors bröst. Vi lär det att somna och sova ensamt, i drivor av leksaksdjur.
Vi lär det att det är tryggare att investera känslomässigt i det döda än i det levande, helt enkelt för att bara det döda inte kommer att svika.
Barnets relation till sina första vårdnadsgivare utgör prototyp för alla dess senare relationer: Om denna relation inte är trygg, är relationer inte trygga. Om denna första omvärld inte är god, är omvärlden inte god.
Den som tar hand om ett barn avgör på samma gång innebörden hos begreppet mänsklighet. Marit Olanders ber oss att ta denna uppgift på allvar."
–Ur Helena Granströms förord.

FÖRBESTÄLL DITT EX AV MODERNISMENS SPÄDBARN (TILL SPECIALPRIS) HÄR!