amning

Sluta nattamma: Jay Gordon på svenska by Ida Theren

Här kommer en kort sammanfattning av Dr Jay Gordons tips för hur man slutar ammar på natten. Det gäller för barn över ett år.


1. Ni samsover.
2. Barnet ska vara över ett år.
3. Välj de sju timmar som du helst vill sova på.
4. Före den tid som du valt, är det helt okej att amma till sömns.
5. Natt 1-3: När barnet vaknar efter den tid du satt som natt, är det okej att amma lite för att trösta och lugna, men barnet får inte somna vid bröstet. Barnet ska somna om bredvid dig utan bröstet i munnen. Krama, gosa, klappa på ryggen, etc.
6. Natt 4-6: Nu söver du om barnet utan att ge bröstet. Det som ska förändras är att barnet inte ammar på natten. Fortsätt med samma omsövning som ni gjorde natt 1-3, men utan amning eller flaskning.
7. Om det någonstans känns fel att fortsätta, för att du eller barnet faktiskt inte är redo, är det helt okej att avbryta och försöka igen om en månad eller tio när det känns bättre.
8. Natt 7-10: Plocka inte upp bebis på natten, men rör vid, klappa, stryk över ryggen, trösta och var nära för att möta bebisens behov.
9. Fortsätt enligt mönstret för natt 7-10 och så småningom kommer bebisen att vakna mindre om nätterna och sova mer sammanhängande (är planen, i alla fall). 

En annan variant är att du sätter en kortare tid när du inte vill amma, som du allteftersom utökar när det går bra. Även där behöver du trösta och vara nära. Även där finns ingen garanti för att bebis inte fortsätter vakna om natten alls.

*

Tack till Marie Engfors för sammanfattningen!

Vi släpper en målarbok! / We're releasing a coloring book! by Ida Theren

Goda nyheter!
Lagom till jul kommer vi släppa en målarbok. Illustrationerna är gjorda av Ulrika Casselbrant och de föreställer bärande föräldrar och nära barn! En och annan potta och tygblöja kommer också dyka upp.

Vill du förbeställa har vi ett särskilt erbjudande fram till 1 november med bra priser om du köper flera böcker. Perfekt för dig med flera barn, eller som vill bunkra upp med presenter till vänner! 
Förbeställ + prislista här!

Har du en butik och vill beställa en större mängd, skriv direkt till oss på naraforlag @ gmail.com

Följ oss på instagram @naraforlag !

 

IN ENGLISH

Yay! Our next project at Nära Förlag is a coloring book with babywearing! It will be out in November.
Pre-order the book today and have it in time for the holidays! 
One book: USD $14 / £9 incl worldwide shipping. 
Two books: USD $27 / £17 incl worldwide shipping. 
Order here!

Do you want to order a larger amount, or do you have a store that wants to sell the book? Please contact us! e-mail: naraforlag @ gmail.com

Please follow us on facebook and Instagram!

Modernismens spädbarn by Ida Theren

Utgivningen av vår andra bok, diktboken Modernismens spädbarn av Marit OIanders närmar sig! Vi håller just nu på att sätta ihop och layouta boken, som är klar. Omslaget ska också fixas. Förhoppningsvis kan vi ge er en förhandssmak på omslaget i mitten av januari 2015!

Tills dess, här kommer ett utdrag ur Helena Granströms förord, och en ny pressbild på Marit!

"Omhändertagandet av barn är vårt samhälles djupast ideologiska praktik.
Mycket tidigt lär vi barnet det som hela denna kultur tycks syfta till: att låta det döda ersätta det levande. Vi lär barnet att rikta sina sugimpulser mot en plastbit, inte mot sin mors bröst. Vi lär det att somna och sova ensamt, i drivor av leksaksdjur.
Vi lär det att det är tryggare att investera känslomässigt i det döda än i det levande, helt enkelt för att bara det döda inte kommer att svika.
Barnets relation till sina första vårdnadsgivare utgör prototyp för alla dess senare relationer: Om denna relation inte är trygg, är relationer inte trygga. Om denna första omvärld inte är god, är omvärlden inte god.
Den som tar hand om ett barn avgör på samma gång innebörden hos begreppet mänsklighet. Marit Olanders ber oss att ta denna uppgift på allvar."
–Ur Helena Granströms förord.

FÖRBESTÄLL DITT EX AV MODERNISMENS SPÄDBARN (TILL SPECIALPRIS) HÄR!